Aluevaltuuston talousarviokokous 17.12.2024

27.12.2024

Ryhmäpuheenvuoroni 17.-18.12. aluevaltuuston maratoniksi venyneessä talousarviokokouksessa. Lopussa myös linkki Oma Hämeen uutisointiin kokouksen kulusta. Omat pidemmät puheenvuorot löytyvät tallenteen kohdista 38 min ja 4.00 tuntia.  https://api.screen9.com/preview/YRtZ6M3d1sBdcTOG0-ki-w6VPKPedRSnujUQs4M1NkLWzMSgWxxU-O29lRmST2wm 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, virkamiehet ja muu yleisö


Sote-palvelut ovat elintärkeitä palveluja, joiden toimivuuteen jokainen meistä haluaa voida hädän hetkellä luottaa.
Hyvinvointialueilla, myös meillä, menojen kasvun hillintä on painottunut toiminnassamme ja olemmekin alijäämien kattamisvelvoitteen vuoksi olleet pakotettuja etsimään säästöjä jo alkumetreiltä.

Tämä ei ole onneksi koko totuus. Rakenteellisia uudistuksia ja kehittämistä tarvitaan toimintojen yhdistämisessä Oma Hämeen malliksi, jonka tavoitteena on turvata palvelut koko alueella. Tämä on ehkä se, jota ei heti hahmota, mikäli jokin itseä koskeva palvelu muuttuu. Meille valtuutetuille taloushaasteiden kokonaiskuva on tullut kyllä todella selväksi. On tullut välttämättömäksi kehittää ja säästää samaan aikaan.

Kaikesta huolimatta haluamme Kanta-Hämeessä tehdä parhaamme, jotta kansalaisten sote-palvelut turvataan. On ollut ehkä jopa hämmästyttävää seurata uusien toimintamallien kehittämisen ripeyttä ja innovatiivisuutta. Meillä on jo monta uutta toimintaa, kuten Oma Häme - sovellus, Ensilinja - numerot, Kotia kohti-malli, gerbiilitoiminta ja Arjen kesyttämö, jotka tuovat strategiaamme käytäntöön. Kaikissa näissä on varmasti edelleen kehittämistä, mutta suunta on oikea. Esimerkiksi Ensilinja-numeroiden tavoitteena on yhtenäistää koko hyvinvointialueella tapahtuvaa palvelua. Puhelimeen vastaavat ihmiset ovat merkittävässä roolissa, heidän osaamisensa ja kohtaamistaitonsa ensiarvoisen tärkeitä. On myös tärkeää varmistaa riittävät resurssit, jotta linjat pysyvät toimivina ja asiakkaat saavat avun oikea-aikaisesti. Tässä meidän on onnistuttava.

Ikäihmisiin kohdistuvat muutokset ovat monelle olleet kenties vaikeimpia. Laskimme ympärivuorokautisen hoivan peittävyyttä siirtäen painotusta kotihoitoon. Nykytiedon valossa tavoite on edennyt suunnitellusti. Omasta toiminnasta on tarpeen vielä kasvattaa tuottavuutta, jotta emme joutuisi enää alentamaan ympärivuorokautisen hoidon peittävyyttä lisää. Laajemminkin, kaikessa toiminnassa on tärkeää tehdä tuotantotapa-analyysiä eli tutkia, mikä on kokonaisvaltaisesti paras tapa tuottaa palveluita. Tätä meillä tehdäänkin. Olisi myös viisasta miettiä kauaskantoisemmin sitä, mikä oikeasti tuo säästöjä, mikä taas ei. Kaikkien ikäihmisiin liittyvien toimien vaikutuksia on syytä seurata tarkasti, erityisesti ikäihmisten oman kokemuksen näkökulmasta ja tarkastella mm. ikäihmisille tapahtuvien tapaturmien ja läheltä piti -tilanteiden määrää, sekä päivystyspotilaiden määrän muutoksia. Olisi tärkeää saada rinnalle myös ennaltaehkäisevää toimintaa, kuten aloitteella esittämämme ikäihmisten neuvola -toiminta.

Oma Hämeessä on puhuttu taloustilanteesta paljon ja avoimesti. Valtuutetuille on järjestetty monia seminaareja ja iltakouluja ja pidetty ajan tasalla talouden haasteista ja sen käänteistä. Kiitos tästä. Koemme, että vaikeista asioista huolimatta olemme tehneet tätä hommaa yhdessä. Ja työ on vasta alussa.

Haluamme Kristillisdemokraattien valtuustoryhmänä antaa tukemme sille, että pyrimme saamaan hva: n talouden alijäämät katettua vuonna 2026. Kuten kaikki te muutkin, mekin tiedostamme tässä olevan isoja haasteita, mutta haluamme yrittää. Ja kuten aiemmin on todettu, on mahdollista hakea lisärahoitusta, mikäli tehtävä osoittautuu mahdottomaksi ja vaarantaa ihmisten oikeuden saada hoitoa .

Uusimmat tänäänkin osana talousarviota olevat säästötoimet ovat herättäneet ymmärrettävästi huolta etenkin Forssan ja Riihimäen asukkaissa. Päätöksentekoprosessin aikana suunnitelmat ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi ja tulevat olemaan paljon lievempiä kuin oli alkuun pelättävissä. Esitetyt ratkaisut eivät pohjaudu pelkästään rahaan ja sen säästämiseen. Osastotoimintojen rakenteelliselle muutokselle on käytännön tarvetta, sillä perusterveyden osastoilla on nykyisin ikäihmisiä odottamassa hoivapaikkaa. Perustettavat LYP-osastot tulevat tarjoamaan kuntoutus-ja arviointijakson, joka paremmin vastaa monen ikäihmisen tarpeita. Aluehallituksen muotoilut niin Forssan ja Riihimäen osastojen muutoksista kuin poliklinikkatoiminta tulevaisuudesta ovat muokkautuneet riittävän hyviksi, jotta voimme niitä tukea. Moni muutos jää vielä tutkittavaksi ensi vuonna ja päätökset sitä myötä avoimiksikin. Erityisen tärkeänä pidämme sitä, että ensi vuonna asiaa tutkittaessa kiinnitetään erityistä huomiota palliatiivisen hoidon saatavuuteen. Siihen tulee olla mahdollisuus mahdollisimman lähellä kotia ja omaisia.

Omaishoito on sekä taloudellista, mutta ennen kaikkea oikein ja inhimillistä. Omaishoito on usein se inhimillisin vaihtoehto päivittäistä apua tarvitsevan omaisen hoitamiseen, ja myös laitoshoitoa kustannustehokkaampaa. Omaishoidon tukeen on varattava riittävät resurssit ja omaishoitajien jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehdittava. Tästä syystä valtuustoryhmämme tulee esittämään omaishoidon tuen säilyttämistä nykyisellään. Vaikka jossain tutkimuksessa kuulemma arvellaan, että omaishoitajat jatkavat sitoutunutta työtään rahallisen tuen pienentyessäkin, emme voi hyväksyä tällaista näkemystä. Omaishoitajien uhrautuva ja sitoutuva työ ansaitsee riittävän tuen. Kun puhutaan taloudesta ja säästöistä on viisasta tuoda esille keinoja, millä niitä säästöjä toteutetaan. Tämä on yksi sellainen asia.

Elämme murrosvaiheessa, jossa asiakaskohtaamiset siirtyvät yhä enemmän digitaalisiksi tai liikkuviksi. Ryhmämme aloitteen myötä on dokumentteihin kirjattu "Oma Hämeen toiminnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota digipalveluiden helppokäyttöisyyteen, esteettömyyteen, käytön perehdytykseen sekä selkeään viestintään. Palvelu ja -hoitosuunnitelmien ja vastaavien yhteydessä arvioidaan yhdessä asiakkaan kanssa hänen mahdollisuutensa digipalveluiden käyttöön."

Ryhmämme on alusta saakka suhtautunut kriittisesti ryhmärahan jakamiseen. Tulemmekin jälleen esittämään sen selkeää pienentämistä. Näemme ryhmärahan piilopuoluetukena, jollaista ei hyvinvointialueen toiminnassa oikeasti tässä määrin tarvita.

Odotamme lähipalvelukonseptin konkretisoitumista Tammelassa alkavan pilotin muodossa. Tämä liittyy palveluverkkoon aiemmin tekemiimme muutoksiin. Myös tällä tietoa keväällä voimaan tuleva lasten ja nuorten terapiatakuu on tärkeä muutos perhekeskuksen toiminnassa ja se edellyttää kehittämistä.

Näitä yksittäisiä nostoja voisi tehdä vaikka kuinka paljon. Näemme, että kaikilla toimialoilla sitoutunut ja asiantunteva kehittämisote. Suuri tarve ja merkitys on näiden monien isojen muutosten johtamisen onnistumisessa. Lähijohtajat ja esihenkilöt ovat isossa roolissa. Haasteita riittää myös tuleville vuosille. Työ on vielä kesken. Suunta on kuitenkin valittu. Haluamme uskoa, että yhdessä onnistumme.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kiittää rakentavasta yhteistyöstä kollegoita ja virkamiehiä. Olemme valmiit pienillä muutoksilla hyväksymään talousarvion ja -suunnitelman. Suuri kiitos arjen työtä ammattitaidolla ja sydämellä tekevälle koko henkilöstölle. Toivotamme samalla kaikille hyvää ja siunattua joulun aikaa.

Jälkikirjoitus: Omaishoidontuen säilyttäminen nykyisellä tasolla jäi äänestyksessä yhdestä äänestä kiinni. Harmi. Ryhmärahaa saatiin nyt eka kertaa pienennettyä edes vähän, kompromissina -10%. Esitimme alkuun 2/3:n pienennystä. Lisäksi sain yhdellä a-kirjaimen lisäyksellä väljyyttä vuonna 2026 tehtäviin päätöksiin liittyen osastotoimintojen Assiin siirtymissuunnitelmiin. Lapsiperheiden kotipalvelun maksuttomuuden puolesta äänestin, se hävittiin. Näiden lisäksi aluehallituksen pohjaesitys, joka oli mielestäni hyvä, menestyi äänestyksissä hyvin. Lisäksi päätimme pitää perhehoidon toistaiseksi ennallaan. Asiaan palataan selvityksen jälkeen ensimmäisen muutostalousarvion yhteydessä.


Hannele Saari - Poliittinen blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2022
Luo kotisivut ilmaiseksi!